M-am saturat

In urma cu ceva timp, eram mare patriota.(Nu va luati de cuvantul asta, ca e corect, asa zice in dex)
Cand auzeam ca cineva zice ceva rau de Romania saream in sus. Ma amageam intr-un fel, zicand Bai, e o tara frumoasa, cu peisaje superbe, iar de-a lungul timpului, a dat lumii mari oameni, de care s-a auzit mult peste hotare, gen Mircea Eliade, Emil Cioran, Nadia, Hagi (Si Dracula, da).


Dar cu cat am inghitit mai multe cacaturi made in Romania, cu atat am ajuns sa nu mai suport.


De exemplu, editurile romanesti nici nu se obosesc sa citeasca un manuscris pe motiv ca scriitorul e debutant. Si daca vreun editor plictisit il citeste si vede ca e bun iti zic Da, il publicam, te costa o mie de euro. 

Ce-a facut, ma?
Cum e posibil, frate, ca o editura sa iti ceara bani ca sa publici o carte? E ca si cum as zice Sunt medic, dar nu ma plateste nimeni pentru asta, o fac din pasiune, le mai si cumpar medicamente pe banii mei pacientilor, iar eu mor de foame.
Vorba cantecului:Atat de pusi pe facut bani, ca arabii pe facut bombe pentru americani.


E nedrept ca oamenii valorosi, in Romania, nu fac doua parale. 

Comentarii

Anonymous a spus…
ai si nu ai dreptate.
mi se pare normal ca o editura sa iti ceara bani sa iti publice o carte. asta se intampla daca nu esti un scriitor cunoscut sau o vedeta. Gandeste-te ca banii pe care i-ar baga in productia cartii tale se pot duce usor pe apa sambetei. aia 1000 de euro sunt un fel de garantie. si asta se intampla si in sua. asa ca inceteaza cu posturile cu vai ce mult iubeam romania da bla bla bla. Iubirea de tara, patriotismul nu se pierde asa usor doar pt ca tie nu iti convine ceva.
Ramona a spus…
Nu s-a pierdut usor, ci in ani de zile, si nu doar din cauza asta, era doar un exemplu care ma roade pe moment, dar sunt multe rahaturi care se intampla in Romanica noastra. Cat despre edituri, ele trebuie sa isi asume riscul daca manuscrisul este bun, ca oricum o sa scoata de o suta de ori mai mult decat acei o mie de euro, fara sa jecmaneasca (nu stiu daca termenul asta exista sau e corect) scriitorul.
Anonymous a spus…
Ramona aia 1000 de euro sunt garantie. Deci sa zicem ca manuscrisul e ff bun si se vinde atunci sriitorul ar trbui sa isi primeasca garantia inapoi plus banii castigati.
si nu e chiar...nimeni nu isi asuma riscul decat daca in viziunea lor merita....asta e. in plus ca pe piata romaneasca nu se vand cartile asa de bine precum in alte tari. bine si sunt ff putin ca populatie.
oricum trbuie sa intelegi si ca dpdv al firmei nu e asa usor, mai ales in vremurile astea tulburi.
Oricum orice iti propui si daca te tii de el sunt sigura ca va iesi bine.
Ramona a spus…
Scriitorul nu isi mai primeste nici mia de euro inapoi, nici altceva. Praful de pe toba...cateva carti pe care sa le vanda el singur, pe care bineinteles ca nu le vinde, pe de o parte ca multe le faci cadou prietenilor si familiei atunci cand publici, pe de alta parte pentru ca nu prea ai cum...si chiar daca le vinzi pe toate nu iti scoti banii.Mirific!

Postări populare de pe acest blog

Proba 23. Tehnologia Philips, la picioarele tale

Proba 15. Cu sculele electrice potrivite, si tu poti fi un mester priceput!

Pãrându-mi rãu de adolescenţã