My sister's keeper
Inca ma mai tin de planul meu de a vedea un film pe saptamana si
ma bucur tare mult ca reusesc, pentru ca am vazut niste filme grozave.
In seara asta m-am
uitat la "My sister's keeper". Am dat peste el din greseala acum vreo
doua luni, dar fiind atat de legat de ideea de moarte a unei persoane dragi, nu
am incercat sa il vad, l-am pastrat pentru cand voi fi mai...echilibrata.
Am multe de zis
despre filmul asta. E un film curajos care atinge un subiect tabu: viata unui
copil care a fost conceput doar pentru a-l salva pe fratele sau.
Atunci cand Kate
este diagnosticata cu leucemie, parintii sai fac ceea ce fac aproape toti
parintii aflati in astfel de cazuri: inca un copil. Celulele din cordonul
ombilical au sanse foarte mari sa vindece leucemia, asta daca sunt compatibile.
Aproape tuturor li se pare logic si normal. Mie nu. Asta nu inseamna ca ii condamn pe cei ce fac asta. Eu, in principiu, nu prea condamn, punct. Dar ma gandesc la acel copil, care va afla intr-o zi ca parintii sai nu l-au dorit, ci l-au facut cu un scop bine determinat: sa isi salveze fratele sau sora.
O astfel de veste poate naste sentimente ambivalente: pe de o parte, copilul se simte nefolositor, nedorit, nevalorizat, simte ca nu e iubit, ca e doar o unealta, iar pe de alta parte, capata o putere incredibila asupra suroriii sau a fratelui sau. Poate ajunge sa se creada un fel de Dumnezeu, pentru ca "Daca eu nu eram, tu ai fi murit!", right?
Oricum ar fi, orice om ar fi dat peste cap de o asemenea idee.
Apoi, mai e ceva: faci un copil ca sa salvezi alt copil. Dar tu nu iti doresti doi copii, vrei doar ca primul sa traiasca. Dar daca totul merge bine, vor trai amandoi. Si te trezesti ca ai doi copii, cand de fapt vroiai numai unul. Ii vei iubi pe amandoi la fel? Caci daca nu, copilul nedorit va simti din plin asta.
Si daca nu sunt compatibili si copilul bolnav moare? Vei sti sa te bucuri de singurul copil pe care il mai ai, sau il vei uri pe cel abia nascut, pentru ca nu a fost capabil sa isi salveze fratele?
In film, parintii Anei se asigura ca ea va fi compatibila cu Kate, caci o concep in vitro, pentru a nu exista niciun risc. Insa celulele din cordonul ombilical nu o vindeca pe Kate. Starea ei se imbunatateste pentru o vreme, apoi boala revine, iar ei merg mai departe, obligand-o pe Ana sa ii doneze surorii sale sange, apoi maduva, prin numeroase proceduri medicale dureroase.
Kate se simte mai bine o vreme, apoi boala revine. Si tot asa, pana in momentul in care Ana implineste 11 ani. Kate e din ce in ce mai rau, rinichii sai s-au blocat si are nevoie de transplant. Desigur, Ana e solutia, donatorul perfect. Toata viata asta a facut: a fost internata prin spitale, pentru a dona cate ceva, sa isi ajute sora.
Comentarii